KROATIEN: Azurblått hav och fantastiska sandstränder. Att segla i Kroatien är en upplevelse som du inte ska missa – oavsett om du är en van seglare eller en glad amatör.

kroatien-simma
Kristallklart vatten och en sommarvarm kväll. Kroatien är svårslaget! Foto: Privat.

Du vaknar av havets kluckande och går upp för att ta ett morgondopp. Det ljumna vattnet väcker dig och du ser solen gå upp över berget. När du kommer upp står frukosten framdukad på båten. Du och dina närmsta vänner tar för er av godsakerna. Efter frukost förbereds båten för avfärd och alla hjälper till med sysslorna.

Så kan en typisk dag på SjösportCharters båtresor i Kroatien börja.

Kroatien

Kroatien som ligger i Centraleuropa är ett land med 4.300.000 invånare. Landet gränsar till Slovenien, Ungern, Serbien, Bosnien, Hercegovina, Montenegro och Italien.

Klimat

Klimatet är kontinentalt och delvis subtropiskt. Det regnar ca 2.000 mm per år. Det kan vara stora skillnader i temperatur mellan natt och dag. På natten kan det bli så kallt som 10 – 15 grader och på dagen så hett som 35 grader.

Kultur

Kroatien är romersk-katolskt med 86% av befolkningen. Det finns också minoriteter av judar och muslimer samt ortodoxa kristna.

Turismen är en stor del av det Kroatiska näringslivet och landet påverkas mycket av den ekonomiska utvecklingen i resten av Europa.

Mat

Maten bär helt klart prägel av det Italienska köket men tillverkas på ”kroatiskt vis”. Fisk, skaldjur och pasta är populärt i landet. Du måste prova den Kroatiska pannbiffen pljeskavica eller en Kroatisk schnitzel om du besöker regionen Zagorje.

pasta-arribiata
Pasta arribiata. Foto. Privat.

Segla med skeppare

Sjösport charter erbjuder skräddarsydda resor med eller utan personal. Om du är en van seglare kan vi hjälpa dig chartra en båt men om du känner dig lite osäker rekommenderar vi gärna en professionell kapten – inte sällan en som kan tala svenska. Kaptenen navigerar båten med säker hand och hjälper till med det praktiska. Han eller hon har naturligtvis minimum en kustskepparexamen och god erfarenhet av Kroatiska vatten.

Skepparen förbereder dagens rutt och går igenom den med alla medpassagerare. Om man vill så får man hjälpa till att navigera, styra och sätta segel. Detta kan vara ett bra sätt för yngre passagerare att få sjövana. Naturligtvis överser skepparen allt arbete på båten och ser till att alla är säkra.

Skeppare-segelbåt
Anders och Vedrana, två av SjösportCharters duktiga skeppare. Foto: Privat.

Segla utan skeppare

Om du är en van seglare så är en resa till Kroatien en fantastisk möjlighet att få segla i en av de sista oförstörda miljöerna. Havet är generellt lugnt och med bra GPS och sjökort är navigationen okomplicerad. Du kan njuta av det goda vädret och den fantastiska maten med din familj. Du sätter helt ditt eget tempo och njuter av resan i din egen takt.

Vi på SjösportCharter har ett antal båtar av toppkvalitet som vi förmedlar till, huvudsakligen, svenska resenärer. Vi hjälper också till med rutter och idéer för resmål.

solnedgång-kroatien
Missa inte att uppleva husen som byggs helt ut till vattnet. Foto: Privat

Vädret

Vädret i Kroatien är generellt mycket bra med höga temperaturer under sommarmånaderna. Det Adriatiska havet bjuder på ombytligt väder och plötsligt kan den goda vinden försvinna. Detta händer ofta under eftermiddagen. Då får man använda motorn, och det går precis lika bra.

Vad kostar en segling i Kroatien?

  • En semestervecka i Kroatien med skeppare kostar 13.500 kr inklusive frukost, lunch, icke-alkoholhaltig dryck och plats i en hytt.
  • Flyg från Stockholm eller Köpenhamn till Split med Norwegian eller SAS kostar mellan 3.000 kr och 5.000 kr per person, beroende på säsong.
  • Tidsskillnad: Ingen
  • Valuta: Kroatisk Luna, HRK
  • Säkerhet: Kroatien är generellt säkert att semestra i. Det kan dock vara smart att lämna dyra smycken och klockor hemma vid en segelsemester.
  • Sammanfattningsvis: En semesterresa till Kroatien med segelbåt för en familj på fyra personer kostar ca 18.995 kr per person.
segling-havet
En spännande och avkopplande semester i Kroatien. Foto: Privat.

Om du är sugen på en semester i Kroatien så får du gärna ta kontakt med oss för bokning och prisuppgift.