Grekland: Varma dagar och svala nätter. Kluckandet från båten vaggar dig till sömns och du avnjuter klassiska grekiska rätter som fetaost, oliver och grillat kött. På kvällen äter ni på båten eller på en trevlig taverna. Restaurangens ägare sätter sig vid bordet för att prata och bjuder på en Tsipouro (Grekisk konjak).

En segelsemester i Grekland är ett minne för livet.

grekland
Greklands flagga är blå och vit, precis som horisonten där den vita himmeln möter det klarblåa havet. Foto: Privat.

Grekland

Republiken Grekland, även kallat den Helleniska republiken, gränsar till Albanien, Nordmakedonien, Bulgarien och Turkiet. Landet är omringat av hav med det Egeiska havet till öster, Joniska havet i väster och Medelhavet i söder.

Historia

Det går nästan inte att beskriva Grekland utan att prata histori. Mycket av det som vi kallar den moderna västvärlden (demokrati, universitet, filosofi etc.) kommer från Grekland. Redan 800 år före Kristus började Grekerna använda sitt alfabet och länderna runt medelhavet var vida överlägsna sina kusiner från norr under flera århundraden. Det var först när romarna började göra framsteg som Grekland tappade mark. 168 år före Kristus invaderade romarna Grekland och en legendarisk epok i den mänskliga historien kom till sin ända.

Ekonomi

Den grekiska ekonomin har varit ansträngd sedan finanskrisen 2008. De senaste fem åren har ekonomin tagit fart i Grekland igen och en nyfunnen entreprenörsanda har satt fart på landet igen. Den Grekisk ekonomin går nu för högvarv och turismen är en stor bidragande faktor.

Maten

Det grekiska köket baseras till stor del på färska grönsaker och kött. Det finns dock mycket att uppleva, speciellt lokala specialiteter. Grekisk sallad med de klassiska ingredienserna fetaost, oliver, gurka, tomater, olivolja och oregano smakar extra gott när den avsmakas lokalt i Grekland.

grekisk-sallad
Inget smakar så gott som en grekisk sallad på plats i Grekland. Foto: Privat.

Att segla i Grekland

Grekland är inte så mycket ett land som ett hav. Vattnet gör sig påmint överallt i den grekiska övärlden och det finns inget bättre sätt att uppleva landet än via en lugn seglats.

Dagen går som på rutin. Du stannar i en gästhamn och köper lunch. Ni bunkrar upp med oliver, grekiska grönsaker och något gott att dricka. Efter det kastar ni loss och styr kosan mot nästa ö.

Segelrutt

Vi rekommenderar att man planerar ett lugnt tempo för sin seglats i Grekland. Det finns mycket att uppleva men det bästa sättet är att, med grekiskt tempo, lugnt kryssa fram mellan öarna. Förslagsvis så startar ni i västra Grekland (Joniska havet) och seglar mot Peloponnien och Saroniska bukten. Ni kan ta en dag för att utforska Aten och sedan segla vidare mot Sporades och det Egeiska havet.

Segla-Grekland
En stilla seglats i den Egeiska havet. Foto: Privat.

Gästfrihet

Grekerna är mycket gästfria och vänliga. Du kommer att möta människor som är öppna och nyfikna med en stor dos humor.

Kom ihåg att allemansrätten inte finns i Grekland på samma vis som den finns i Sverige. Du måste ha lov att lägga till vid vissa öar och vi skulle rekommendera att du använder någon av de 20 operativa marinor med sammanlagt över 7.000 dockningsplatser.

Vad kostar det att segla i Grekland?

Priserna för att hyra segelbåt i Grekland skiljer sig åt beroende på säsong. Generellt så är det dyrare i juli och augusti, lite billigare i juni och september och billigast i maj och oktober.

 • Flyg: Med Norwegian eller SAS kostar mellan 3.000 kr och 5.000 kr per person
 • Båtcharter: En vecka för en familj på 6 personer kostar cirka 12.400 per person.
  • Lakan och handdukar ingår
  • Skeppare ingår
  • Samtliga tillstånd
 • Mat: Kostar mellan 2.000 kr och 3.000 kr per person och vecka
 • Dryck: Tillkommer
 • Hamnkostnader: Oftast låga och tillkommer
 • Sammanfattningsvis: En segelsemester för en familj på fyra personer kostar cirka 20.000 per person.
Hus-i-Grekland
Vita och blåa hus på Santorini i Grekland. Foto: Privat.

Kontakta gärna oss på SjösportCharter om du vill boka eller om du har några frågor.